"Русия и личността на държавния глава Владимир Путин, за съжаление, са неразделна част от политическата борба в САЩ", е заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава РИА Новости.

"Фактът, че и нашата страна, и нашият президент вероятно са, за съжаление, неразделна част от политическата борба в Съединените щати, е очевиден", е коментирал Песков пред репортери, отговаряйки на въпроса кой кандидат предпочита руският президент на президентските избори в САЩ.

На въпрос на журналист дали подкрепата на Путин за Камала Харис е сериозна или шега, Песков е отговорил: "хората трябва сами да си направят изводи".

"Когато му задават въпрос по международни теми, той ги коментира. Що се отнася до тона му, хората, които се интересуват от това, трябва да се опитат сами да си направят изводи", е допълнил Песков.

Ден по-рано, по време на пленарната сесия на Източния икономически форум, Путин похвали смеха на кандидата за президент на американските демократи Камала Харис, като посочи, че той е "много заразителен" и че това означава, че с нея "всичко е наред", и че тя може да се въздържи от санкции срещу Русия, ако спечели изборите в страната.

Британската агенция Reuters оцени коментара на Путин за "заразителния смях" на Камала Харис като ироничен и отбеляза, че Путин се е усмихвал, докато е коментирал въпроса.

Малко след изявлението на Путин говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че "руският президент трябва да спре да говори за предстоящите президентски избори в САЩ и не трябва да облагодетелства никого по никакъв начин".