В понеделник Кремъл заяви, че преговорите в Давос по мирните предложения на Украйна няма да доведат до резултат, тъй като Русия не участва в тях, съобщава Reuters.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток трябва да присъстват тази седмица на Световния икономически форум, за да обсъдят как да се сложи край на войните в Ивицата Газа и в Украйна.

"Те ще говорят само заради самото говорене. Този процес не може да има за цел постигането на конкретни резултати по очевидната причина: ние не участваме в него. Без нашето участие разговорите няма да имат резултати", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за разговорите за Украйна в Давос.

Русия, която контролира малко под една пета от територията на Украйна, отхвърли мирния план на Зеленски, известен като неговата "формула за мир", като абсурден, тъй като се стреми към мир без руско участие. Мирният план на Зеленски, състоящ се от 10 точки, призовава за изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.

Путин представя войната в Украйна като част от много по-широка глобална борба със Запада, която според него цели да раздели Русия и да открадне нейните ресурси. Западът отрича, че иска да унищожи Русия.