Властите на Перу обявиха извънредно положение в повечето провинции на страната поради увеличаване на случаите на Денга, предава Associated Press.

Извънредното положение в областта на здравеопазването ще позволи на правителството на страната бързо да прехвърли средства към засегнатите региони, както и да транспортира лекари и медицински сестри. То е в сила в 20 от 24-те провинции на страната, включително регионите около столицата Лима.

Според Министерството на здравеопазването на страната броят на случаите на Денга, регистрирани през първите седем седмици на тази година, е два пъти по-висок от същия период на 2023 година - повече от 31 000 случая.

През първите два месеца на тази година 32 перуанци са починали от вируса.

"Това е сериозен проблем. И излиза извън контрол“, подчерта министърът на здравеопазването Сезар Васкес преди да бъде обявено извънредното положение.

Болестта се разпространява от комара Aedys Egypti, който се размножава в горещи и влажни условия. Въпреки че повечето случаи на Денга имат леки симптоми, болестта може да причини силно главоболие, треска и мускулни болки.