Високопоставени представители на Пентагона препоръчаха на Съединените щати да предоставят на Украйна боеприпаси с бял фосфор за използване на бойното поле. Белият дом обаче няколко пъти е отхвърлил тази идея, пише NBC News, позовавайки се на думите на трима американски служители, запознати с плановете.

Пентагонът препоръча предоставянето на снаряди от бял фосфор на Украйна като част от няколко пакета за помощ, включително скорошни. Според служители, ако това решение бъде одобрено, то няма да бъде обявено публично.

Източниците на изданието обясняват, че стигмата около белия фосфор и опасенията, че той може да засегне цивилни, са попречили на служителите на администрацията на Байдън да одобрят препоръката. Пентагонът и Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговориха на искания за коментар.

Отбелязва се, че сега САЩ използват бял фосфор в артилерийски снаряди за създаване на дим и прикриване на движението на войските, както и за осветяване на бойното поле. И Пентагонът препоръча да се предоставят на Украйна артилерийски снаряди с бял фосфор именно за тази цел, а не за използване срещу вражески войски.

Белият фосфор е вещество, което се запалва мигновено, когато е изложено на кислород. Гори при много висока температура и трудно се гаси. Веществото полепва по повърхности - особено дрехи или кожа - и може да причини фатални изгаряния. Химикалите в дима, който често мирише на чесън, също могат да навредят на белите дробове и очите ви.

По време на конфликти от XX век, включително Втората световна война и Виетнам, Съединените щати са използвали бял фосфор срещу вражески войски. Сега се използва за други цели.

Боеприпасите с бял фосфор не са незаконни и белият фосфор не е класифициран като химическо оръжие съгласно Конвенцията за химическите оръжия. Но международното право изисква военните, които го използват, да правят разлика между военни съоръжения и цивилни зони.