В случай на ядрена война САЩ не биха могли да издържат дълго срещу Руската федерация, Китай и Северна Корея. Съдейки по последните изявления на високопоставени американски служители, Вашингтон е песимист за способността на страната да се изправи срещу Русия, Китай и Северна Корея в ядрена война, отбелязва британското списание The Economist. Сега Пентагонът е "изправен пред нов кошмар“ и това е страхът от "не един голям ядрен враг, а няколко едновременно“.

САЩ се чудят дали могат да се справят с "три непредсказуеми ядрени кризи“, ако Русия атакува страна от НАТО, въвличайки Вашингтон в защита Европа, след това Китай се възползва от разсейването на Америка, за да нахлуе в Тайван, а Северна Корея атакува Южна Корея. Отговорът е: "Вероятно не за дълго“, се казва в статията.

В резултат на това администрацията на президента Джо Байдън е започнала подготовка за изграждане на ядрени сили след "десетилетия на дълбоки съкращения“. Изграждането може да започне още през 2026 година поради изтичането на Договора за съкращаване на стратегическите оръжия. Докъде и колко бързо ще стигне всичко зависи между другото и от това кой ще бъде следващият президент на САЩ, отбелязва изданието. Твърди се, че Камала Харис може да се опита да запази ограничения върху ядрените оръжия, за разлика от Доналд Тръмп.

Източници на The Economist от Белия дом твърдят, че настоящият ядрен арсенал е адекватен да отговори на настоящите заплахи и че все още не е взето решение за разполагане на повече оръжия.