Министерството на отбраната на САЩ планира да приоритизира попълването на своите запаси с оръжия на стойност над 6,5 милиарда долара след оказване на помощта на Украйна. Става дума за ракети за HIMARS, противотанкови системи TOW и прибори за нощно виждане, съобщава Bloomberg.

В документ на Пентагона от края на февруари, изпратен до Конгреса на САЩ, американската армия обявява необходимостта от попълване на ракетите GMLRS за системите HIMARS за 549 ​​милиона долара, придобиването на противотанкови системи TOW за 348 милиона долара и устройства за нощно виждане за 308 долара милиона. Цялото оборудване и оръжия се планира да бъдат закупени от американски предприятия в различни щати.

В същото време се отбелязва, че този списък е само част от общия на оръжията на стойност 10 милиарда долара, които САЩ предоставиха на Украйна от своите складове, но след това не получиха бюджетни кредити от Конгреса за попълване на резервите.

Пентагонът не изключва тези средства да бъдат включени в пакета за допълнителна финансова помощ на президента Джо Байдън, който предвижда отпускането на 95 милиарда долара за подпомагане на Украйна, Тайван и Израел.