Представители на Министерството на отбраната на САЩ смятат опасните маневри на китайски изтребители за прихващане на американски самолети и техните съюзници в Индийско-тихоокеанския регион като опити на Пекин да окаже натиск върху Вашингтон, посочват от пресслужбата на Пентагона.

Служители на Министерството на отбраната смятат, че опасното прихващане на американски и съюзнически самолети в международното въздушно пространство е "централизирана и съгласувана кампания" от страна на китайски служители с цел "принуждаване към промяна на законната оперативна дейност на САЩ", е заявила Ели Ратнър, помощник-министър на отбраната по въпросите на сигурността в Индийско-тихоокеанския регион.

Китайските прихващания не се ограничават само в небето в международното въздушно пространство. Ратнър е заявил, че това е само част от по-широк модел на поведение на Китайската народноосвободителна армия "в целия регион, в различни области и в различни географски райони".

Китайски кораби тормозят американски и съюзнически военни кораби във водите на Източнокитайско море в Южнокитайско море. "Виждаме го и на сушата срещу нашите индийски партньори", е допълнил той. "Това е част от много по-широка картина."

Ратнър изпревари някои информации от скоро публикувания доклад за китайската военна мощ, в който се посочва, че китайските изтребители все по-често се ангажират с принудително и рисковано оперативно поведение.

"От есента на 2021 г. насам сме станали свидетели на повече от 180 такива инцидента: През последните две години те са повече, отколкото през предходното десетилетие", е подчертал Ратнър. "Това са близо 200 случая, в които оператори на НОАК (Народноосвободителната армия на Китай) са извършили безразсъдни маневри, или са изстреляли сигнални ракети, или са се приближили твърде бързо или твърде близо до американски самолети."