Американски служители обсъждат с украинските си колеги дългосрочните цели на операцията на украинските въоръжени сили в Курска област, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на брифинг на прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от ВВС Пат Райдър.

Журналистът попита Райдър дали САЩ са готови открито да подкрепят операцията на Украйна в Курск. И ако не, тогава защо.

"Вижте, ние продължаваме да обсъждаме с украинците техните цели. Вие чухте президента Зеленски да казва, че говорим за създаване на буферна зона, така че водим тези разговори, за да разберем повече за техните цели", отговори Райдър.

Той припомни, че целта на САЩ е да се даде възможност на Украйна да стане свободна и суверенна страна, която може да възпира руската агресия в бъдеще.

В същото време Райдър добави, че с операцията в Курска област украинските бойци са демонстрирали креативност и бойни умения. Те "очевидно принудиха руснаците да работят усилено, за да отговорят“.

"Но що се отнася до това какви са техните дългосрочни цели тук, това е нещо, което все още обсъждаме с тях“, заяви говорителят на Пентагона.

Едновременно с това в Министерството на отбраната на САЩ регистрират предислокация на руски военни в този регион.

Пат Райдър определи броя на тези руски сили, изпратени в района на Курск, като малък.

По думите му Пентагонът регистрира признаци, че Руската федерация "премества малък брой сили в Курска област за отговор“.

Той също така добави, че американската страна "продължава да вижда известен напредък“ на украинската армия в този регион.

В същото време представителят на Пентагона не уточни кои руски сили се придвижват в тази посока, дали се придвижват към Курск от фронта в Украйна или от други региони на територията на страната.