На фона на напрежението в Близкия изток министърът на отбраната Лойд Остин е бил хоспитализиран, като според двама висши служители на администрацията е прекарал четири дни в интензивното отделение. Пентагонът не е информирал висшите служители в Съвета за национална сигурност към Белия дом за хоспитализацията на Остин до четвъртък - три дни след пристигането му в медицинския център "Уолтър Рийд", потвърждава американски служител, пишат NBC News и американската редакция на Politico, която първа съобщи за забавянето.

Остин е бил приет в болницата в понеделник вечерта заради "усложнения след неотдавнашна планова медицинска процедура", заяви прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър в изявление в петък вечерта.

В събота Остин публикува изявление, в което поема отговорност за това, че не е съобщил за състоянието си по-рано.

"Много се радвам, че се оправям и очаквам с нетърпение скоро да се върна в Пентагона. Разбирам също така загрижеността на медиите относно прозрачността и признавам, че можех да си свърша по-добре работата, като гарантирам, че обществеността ще бъде подходящо информирана. Поемам ангажимент да се постарая да се справя по-добре", заяви Остин. "Но е важно да кажа следното: това беше моя медицинска процедура и аз поемам пълна отговорност за решенията си относно оповестяването."

Президентът Джо Байдън е разговарял с Остин в събота вечерта, според високопоставен служител на администрацията, който посочва, че това е бил първият телефонен разговор между президента и Остин след хоспитализирането му.

Остин не е бил в състояние да изпълнява задълженията си от Нова година насам, съобщи в петък високопоставен служител на отбраната. Не е ясно кога ще бъде изписан, посочва източникът. Подробности за това какво е причинило заболяването му не бяха предоставени.

Райдър е заявил пред NBC News, че Остин "е възобновил пълните си задължения" в петък вечерта. В събота той е останал в болница.

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс, която е била в отпуск, е поела задълженията му, заявява високопоставеният служител на отбраната.

Според служителя на отбраната Хикс е била в предварително планиран отпуск, когато Остин е бил хоспитализиран тази седмица. Тя е била на почивка в Пуерто Рико, посочва служителят.

През цялото време тя "е поддържала пълна комуникация с персонала на Министерството на отбраната", заявява служителят. "Тя е наблюдавала ежедневните операции на Министерството на отбраната и е извършвала някои рутинни дейности".