Русия и Китай все повече си сътрудничат в Арктика, което може да повлияе на регионалната стабилност, заяви американската армия, която публикува стратегията си за региона в понеделник, пише Reuters.

Русия отвори отново стотици военни обекти от съветската епоха в Арктика, се казва в доклад. Китай, който нарича себе си "близка до Арктика“ държава, също има амбиции в региона и обяви намерението си да построи "полярния път на коприната“.

Китай разчита на минерални ресурси и нови морски пътища, тъй като ледените маси се оттеглят с покачващите се температури.

"Въпреки че между КНР и Русия остават значителни различия, нарастващото им сътрудничество в региона е повод за безпокойство и (Министерството на отбраната) продължава да наблюдава това сътрудничество“, се казва в доклада на Пентагона.

В доклада на Пентагона се казва, че Китай се стреми да използва "променящата се динамика в Арктика, за да постигне по-голямо влияние и достъп, да се възползва от ресурсите на Арктика и да играе по-голяма роля в регионалното управление“.