Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще могат да използват обещаните й изтребители F-16 в рамките на суверенната територия на стрната, по-специално за атаки срещу цели на руснаците в окупираните територии. По-сложна е ситуацията с атаките на тези самолети срещу Русия. Това подчерта говорителят на Пентагона Патрик Райдър, предава Voice of America (VOA). Високотехнологичната система на F-16 изисква специализирано обучение не само за работа с нея, но и за ремонт и поддръжка, подчерта той.

"Коалицията за укрепване на украинските ВВС в рамките на формата "Рамщайн“ работи много усилено заедно с Дания и Нидерландия, както и със САЩ, за да осигури не само обучението на украинските пилоти, но и на украинските техници, като както и по въпросите на поддръжката на тези самолети и как най-добре да ги управляваме в условията на опасността, пред която ще се изправят украинските пилоти“, обясни генералът.

Райдър подчерта, че Украйна ще реши как да използва тези самолети в рамките на суверенната й територия. САЩ ще работят с международната общност, за да гарантират, че украинците могат да поддържат и управляват самолетите.

Генералът допълни, че САЩ си сътрудничат много редовно с Киев по отношение на неговите нужди, когато става въпрос за защита на суверенната територия на Украйна и връщането на окупираните територии.

"И ние работихме стъпка по стъпка с украинците, за да разберем техните нужди и да се опитаме да развием подкрепата, необходима за защита на суверенната украинска територия. Наскоро разрешихме използването на боеприпаси на САЩ през границата за ответен огън и отбранителни удари“, отбеляза той.

В същото време говорителят на Пентагона подчерта, че политиката на САЩ по отношение на атаките по цели, разположени на големи разстояния на руска територия, не се е променила. В края на краищата Вашингтон не иска да види "непредвидени последици, ескалация, която може да превърне този конфликт в по-широк, който да излезе извън границите на Украйна“. В отговор на уточняващ въпрос за каква ескалация би ставало въпрос, ако САЩ дадат разрешение за атаки отвъд границата, Райдър отговори, че "в случая говорим за здрав разум“.

"Ако по вас стрелят през границата или ако руснаците формират войски, за да започнат атаки срещу, да речем, Харков... Мисля, че има смисъл да се даде възможност на украинците да отвърнат на стрелба. Но отново, трябва да погледнете вторичните и третични последици по отношение на потенциална ескалация. Ако цели в Русия попаднат под атака, това не е задължително да има стратегическо въздействие или може да има непредвидими последици по отношение на ескалацията“, подчерта той.

Райдър добави, че САЩ работят в тясно сътрудничество с Украйна и европейските партньори, за да предотвратят по-широка война.