Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с израелския си колега Йоав Галант на фона на наземната операция на армията на еврейската държава в Ливан. В тази връзка Остин подчерта, че САЩ подкрепят правото на Израел на самоотбрана.

"Съгласихме се с необходимостта от демонтиране на атакуващата инфраструктура по границата, за да гарантираме, че ливанската групировка "Хизбула“ не може да извършва атаки в стила на тази от 7 октомври срещу северните общности на Израел“, написа Остин в социалната мрежа X.

Той също така повтори, че е необходимо дипломатическо решение, което да позволи на цивилните да се върнат безопасно по домовете си от двете страни на границата. Освен това Остин отбеляза, че САЩ са в добра позиция да защитят американския персонал, партньори и съюзници на фона на заплахи от Иран и неговите терористични организации и са решени да попречат на която и да е страна да се възползва от напрежението или да ескалира конфликта.

Също така американският министър на отбраната отново подчерта сериозните последици за Иран, ако страната реши да извърши пряка военна атака срещу Израел.