Съединените щати обсъждат със своите европейски съюзници от НАТО възможността за разполагане на американски войски на територията на страните от източния фланг на Алианса, но за момента няма окончателно решение. Това заяви в понеделник на редовен брифинг за журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

"Ние сме в активни дискусии с редица съюзници за американските сили, които те биха искали да [разположат] и биха могли да поискат, но днес не мога да кажа за каквото и да е окончателно решение“, каза представителят на военното ведомство на САЩ.

В същото време Кърби отбеляза, че част от американските сили могат да бъдат разположени на територията на страните от източния фланг на НАТО не в рамките на механизмите на самия Алианс, а в рамките на двустранно споразумение между конкретни държави и Съединени щати.

"Ако те искат допълнителни сили, особено в страните от източния фланг, за да увеличат способностите си за самоотбрана, тогава искаме да проведем дискусии с тях, искаме да сме готови да ги предоставим“, обясни той. "Тук, в САЩ, има някои части, които са приведени в повишена бойна готовност и които могат да участват в такова едностранно или, по-добре да се каже, двустранно (действие)“, добави говорителят.

Коментирайки думите на президента на САЩ Джо Байдън, който преди това обяви намерението си да изпрати малък допълнителен контингент от американски войски в Източна Европа в близко бъдеще, Кърби също така подчерта, че президентът е могъл да има предвид точно такова изпращане на войски на двустранна основа, а не в рамките на НАТО. "Силите за реагиране на НАТО и това, за което говори президентът, не са непременно едно и също нещо“, каза той. "НАТО трябва да гласува за въвеждане на сили за реагиране. Искам да кажа, че трябва да дойде от самия Алианс и това не се случи“, каза говорител на Пентагона. В същото време той поясни, че все още не може да каже нито за конкретни подразделения, които биха могли да бъдат разположени, нито за времето на това прехвърляне. "Нямам какво да обявявам днес“, каза Кърби.

По-рано Кърби съобщи, че САЩ са готови да изпратят 8500 войници в Европа, но окончателно решение по този въпрос все още не е взето. По думите му това са бойни, разузнавателни, авиационни, медицински и транспортни подразделения. Той уточни още, че САЩ не планират да разполагат войските си в Европа извън територията на държави, които са съюзници на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов