Съединените щати ще могат едновременно да предоставят цялата необходима военна помощ на Израел и Украйна.Това заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в щаба на НАТО в Брюксел, предава "Украинская правда“, като се позовава на сайта на Пентагона.

Съединените щати ще предоставят на Израел инструментите, от които се нуждае, за да се бори с терористичната група ХАМАС, дори когато доставят на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да победи Русия.

По думите на министъра на отбраната Лойд Остин, САЩ могат и ще подкрепят Израел, така както подкрепят Украйна.

Той също така отбеляза, че в отговор на терористичните атаки от Ивицата Газа, Съединените щати са преместили военноморски и въздушни средства в района на Източното Средиземноморие и Персийския залив, за да засилят възпирането: "Никой не трябва да се опитва да се възползва от тази подла атака на ХАМАС, за да предизвика повече кръвопролития или нестабилност“.

"Нашата подкрепа за Израел е непоколебима. Ние спешно работим, за да гарантираме, че Израел получава това, от което се нуждае, за да се защитава, включително боеприпаси и ракети прихващачи "Железен купол“. И ние ще направим това, дори когато продължаваме да подкрепяме народа на Украйна по време на борбата му с руската агресия“.

Остин отбеляза, че Вашингтон не налага никакви условия за използването на военната помощ, която предоставя на Израел, въпреки че се надява на правилното й използване.

На 10 октомври САЩ обявиха, че не възнамеряват да изпращат войски в Израел.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън нареди допълнителна подкрепа за Израел, който преди ден претърпя голяма атака от палестинската терористична групировка Хамас.

Пентагонът обяви, че премества американски военни кораби, включително самолетоносач и допълнителни самолети, по-близо до Източното Средиземноморие.