САЩ са извършили "прецизни" въздушни удари в Сирия срещу съоръжения, използвани от "Иранската революционна гвардия", са съобщили от Пентагона, предаде ВВС.

Министърът на отбраната Лойд Остин на САЩ е заявил, че ударите са в отговор на "продължаващи атаки" срещу американски бази в Ирак и Сирия от бойци, подкрепяни от Иран.

Това е третият път от 26 октомври, когато американските сили извършват подобни въздушни удари.

Те идват на фона на нарастващото напрежение в региона поради войната межди Израел и ХАМАС.

Остин е потвърдил въздушните удари в кратко изявление по-рано, като е заявил, че те са били извършени срещу тренировъчно съоръжение и убежище близо до градовете Абу Камал и Маядин в източна Сирия.

Остин е допълнил, че атаките са били наредени от президента Джо Байдън, "за да стане ясно, че Съединените щати ще защитават себе си, своя персонал и своите интереси".

 

Пентагонът не предостави подробности за щетите, причинени от ударите, но Washington Post съобщи, че има неопределен брой жертви.

Представители на Пентагона заявиха миналата седмица, че подкрепяните от Иран милиции са атакували американски бази и съоръжения в Ирак и Сирия най-малко 41 пъти от началото на войната на 7 октомври.

Те добавиха, че 56 американски служители са били ранени при тези атаки между 17 октомври и началото на ноември. 

Оттогава целият персонал е бил лекуван и се е върнал на работа, са подчертали от Пентагона.

Американски служители приписват атаките на подкрепяни от Иран групи, действащи в региона. Иран подкрепя както ХАМАС, която контролира Газа, така и "Хизбула", която действа в Ливан, както с оръжие, така и със финансови средства.

На 27 октомври САЩ извършиха първите си въздушни удари срещу две съоръжения за съхранение на оръжия и боеприпаси в Източна Сирия, използвани от подкрепяните от Иран милиции.

 

Друг "удар за самоотбрана" е бил нанесен на 8 ноември срещу съоръжение в Източна Сирия от два самолета F-15, съобщи Пентагонът.

С бушуващата война в Ивицата Газа и страховете от ескалация в регионален конфликт, има скрито безпокойство, че Иран и неговите подставени лица скоро могат да се намесят в битката между Израел и ХАМАС, предизвиквайки по-широка и дори по-сериозна война.

САЩ подчертават, че техните скорошни въздушни удари не са свързани със случващото се в Газа, че не са извършени в никаква координация с Израел и че са напълно отделни действия за самоотбрана.