През 2022 г. Русия е могла да лиши Украйна от нейната независимост, като изпрати дронове от своя територия в Европа. Помощта на САЩ за Киев е предотвратила подобно развитие. Това заяви Селесте Уоландър, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност, пред The Voice of America.

"С тези дронове, които виждате, че руснаците изпращат от Крим до украински градове, те биха могли да атакуват европейски столици. Тези крилати ракети, които руснаците използват срещу украинската критична енергийна инфраструктура, те биха заплашили съюзниците на САЩ в НАТО", заяви тя.

По думите й, американците в Европа биха били изложени на риск - от военнослужещи, бизнесмени и обикновени граждани - до американски студенти, които учат в Европа.

Всичко това е било предотвратено от американската подкрепа за Украйна и най-вече от смелостта и умението на украинците, убедена е Уоландър.

А заплахата за Европа все още е актуална в светлината на забавянето на гласуването в Конгреса на САЩ за помощта за Украйна, отбеляза още тя.

"Украинците се научиха да се бият, те задържат руснаците, прекъсват операциите им в Черно море, възобновяват износа на зърно, осигуряват на Глобалния юг това, от което се нуждае. Но тъй като не можем да им доставим боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана, резервни части, необходими на фронта, може да се върнем към сценария от 2022 г. и към заплахата от обстрел на Европа“, предупреждава Уоландер.

Тя заяви, че Съединените щати са на 16-то място в света по съотношение на държавния БВП към помощта, предоставена на Украйна.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ формулира и как изглежда победата на Украйна в нейното разбиране:

"Това е Украйна, която продължава да бъде суверенна държава, призната в своите международно признати граници, независима държава, която самостоятелно определя своята политика за национална сигурност, своята външна политика. Нейната икономическа политика се определя от украинския народ и неговото демократично избрано ръководство. И това са целите, които си поставяме“, заяви тя.

Уоландер също отбеляза, че има много спекулации относно възможността за преговори между Украйна и Русия, но подчерта, че това трябва да решат самите украинци. А САЩ, според нея, подкрепят териториалната цялост на Украйна, нейния суверенитет, независимост и правото на глас.

Припомняме, че ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Путин няма да спре, ако спечели в Украйна. Той предупреди, че Путин е "съсед, който не знае къде свършват и къде започват границите му“.

Евентуално поражение за Украйна би означавало присъствието на "руска армия на границата на Европа“, подчерта той. "Това означава, че Путин може да си помисли: ако е спечелил веднъж, защо да не победи свой съсед втори път?“ – заяви Борел.

В края на октомври 2023 г. президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да отпусне повече от 105 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Украйна трябваше да получи повече от 60 милиарда долара като част от това искане. То обаче срещна остра съпротива от републиканците в Камарата на представителите.