Пекин поиска началото на консултации в Световната търговска организация (СТО) за разрешаване на спорове поради въвеждането на мита от Европейския съюз върху определени категории китайски електрически превозни средства, става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на международната структура, предава ТАСС.

"Китай поиска консултации на СТО с Европейския съюз за разрешаване на спорове относно разследването на [китайските] субсидии за вносни превозни средства с електронни батерии и последващото налагане на временни ответни мита върху избрани превозни средства“, се казва в разпространения текст.

Китайските производители се опитват да преодолеят строгите мита на Европейския съюз, които влязоха в сила в началото на юли. Митата на ЕС налагат допълнителен 38% налог върху SAIC Motor, докато BYD плаща 17% в допълнение към съществуващата тарифа от 10%, съобщи по-рано Bloomberg.

Експертите не знаят дали ръстът на обема ще се запази през следващите месеци. Те обаче предупреждават, че напрежението между Китай и ЕС рискува да ескалира в истинска търговска война за автомобилния пазар.