Китайските власти настояват САЩ да спрат да предоставят военна помощ на Тайван, тъй като подобни действия нанасят сериозни вреди на китайско-американските отношения. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Китай, цитирани от ТАСС.

"Предоставянето на американски оръжия в района на Тайван сериозно нарушава принципа "единен Китай“ и споразуменията в съответствие с трите съвместни комюникета (три изявления, които изиграха решаваща роля в установяването на дипломатически отношения между двете страни)“, се казва в изявлението, публикувано във връзка със заповедта на президента на САЩ Джо Байдън да отпусне до 345 милиона долара военна помощ на Тайпе "Това сериозно нарушава суверенитета и интересите на сигурността на Китай, значително подкопава китайско-американските отношения, мира и стабилността в Тайванския проток“.

Както уточняват от ведомството, китайските власти "изразяват категорично недоволство и силен протест" в тази връзка. "Вече сме направили сериозна нота пред американската страна по този въпрос“, съобщиха от министерството.

Според изявлението Пекин смята за неприемливо поддържането на каквито и да било междувоенни контакти между Вашингтон и Тайпе. "Съединените щати трябва да спрат да угаждат на и да подкрепят сепаратистките сили, които подкрепят така нареченото движение за независимост на Тайван“, настояват от министерството.

"Никой не трябва да подценява твърдата решимост на китайския народ, който ще защитава държавния суверенитет и териториалната цялост на своята родина", категорични са от китайското външно ведомство.

Миналата седмица Байдън нареди до 345 милиона долара финансиране за отбранителни продукти и услуги на Пентагона, както и военно образование и обучение, за да помогне на Тайван. Според ABC News Министерството на отбраната на Съединените щати ще предостави на Тайпе преносими системи за противовъздушна отбрана, огнестрелни оръжия, ракети, оборудване за разузнаване и наблюдение.

Военнотехническото сътрудничество на Вашингтон с Тайпе предизвиква безпокойство в Пекин. От 1949 г. Тайван се управлява от собствена администрация, но според официалната позиция на КНР, подкрепена от повечето страни, включително Русия, той се счита за една от китайските провинции. Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с тайванската страна през 1979 г. и установиха такива с КНР. Признавайки политиката "единен Китай“, САЩ продължават да поддържат контакти с администрацията на Тайпе и доставят оръжия на острова.