"Китай поддържа контакти с Украйна относно уреждането на конфликта в Украйна. Пекин ще продължи да допринася за политическото разрешаване на кризата", това е посочила говорителката на китайското външно министерство Мао Нин в изявление на Министерство на външните работи на Китай.

В интервю за бразилско издание президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече китайско-бразилската мирна инициатива от шест точки за войната в Украйна "разрушителна", защото, първо, този план "не е обсъждан с Киев", и второ, "неприемливо е да се призовава за компромис с врага, който е окупирал суверенната територия на Украйна".

"Позволете ми да повторя, че Китай и Бразилия представиха шестте общи договорености, за да се справят с един неотложен приоритет, а именно деескалацията на ситуацията. Общите договорености подчертават, че всички заинтересовани страни трябва да спазват три принципа за деескалация на ситуацията, а именно да не се разширява бойното поле, да не се засилват бойните действия и да няма провокации от никоя страна", е коментирала Мао Нин в отговор на въпрос за коментарите на украинския президент.

"Освен това всички страни се призовават да се ангажират с диалог и преговори, да увеличат хуманитарната помощ, да се противопоставят на използването на ядрени оръжия, да се противопоставят на нападенията срещу атомни електроцентрали и да защитават стабилността на световните промишлени вериги и веригите за доставки. Общите договорености получиха положителен отговор от над 110 държави и отговарят на общия стремеж на международната общност".

"По отношение на кризата в Украйна, включително и по отношение на шестте общи договорености, Китай поддържа тясна връзка с Украйна. Китай ще продължи да насърчава преговорите за мир и да играе конструктивна роля за политическото уреждане на кризата".