Педро Санчес си осигури жизненоважната подкрепа, от която се нуждаеше, за да остане на власт като министър-председател на Испания, оправдавайки драматичния си риск с предсрочните избори по-рано тази година, пише европейската редакция на Politico.

Почти сигурно е, че той се е съгласил да даде пълна амнистия на каталунските сепаратисти зад Карлес Пучдемон, които стояха зад неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния през 2017-та година.

В четвъртък каталунската сепаратистка партия "Хунтс“, председателствана от Пучдемон, който е в изгнание в Брюксел, даде подкрепата си на социалистите на Санчес за съставяне на правителство, четири месеца след изборите, в резултат на които нито една партия не спечели мнозинство в парламента на Испания.

Сделката поставя 51-годишният Санчес, който е премиер от 2018 г., в позиция да продължи управлението си. Това изглеждаше доста малко вероятно, когато той обяви предсрочни избори през май, само часове след регионалните и местни избори, които доведоха до това, че неговата партия претърпя опустошителни загуби в цялата страна.

Но след 15 седмици на мъчителни преговори с други леви партии - и, което е критично, предложение за амнистия на каталунските сепаратистки заговорници - Санчес предотврати  заплахата от нови избори и успя да осигури приемствеността си като министър-председател.

В замяна на подкрепата на седемте депутати от "Хунтс“, социалистите на премиера се съгласиха да предложат нов закон, предоставящ пълна амнистия на всички, замесени в неуспешния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г.

Законопроектът за амнистия, който се очаква да бъде приет с подкрепата на левите съюзници на Санчес, както и на баските и каталунските сепаратистки партии, може да облагодетелства до 1500 души, осъдени - или в момента съдени - за участието им в различни сепаратистки действия, някои от които се състояха години преди или след вота за независимост.

Въпреки че никой все още не е видял окончателния текст на този проектозакон - който трябва да бъде внесен в испанския парламент следващата седмица - съдържанието му вече предизвиква напрежение у дома и в чужбина.

През цялата тази седмица хиляди протестиращи многократно обградиха централата на Социалистическата партия в Мадрид, гневно настоявайки Санчес да не придвижва напред сделката за амнистия. Десноцентристката Народна партия призова за нови протести във всеки голям град в Испания тази неделя.

Междувременно в Брюксел законопроектът привлече вниманието на европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, който в сряда изпрати писмо до министрите на правосъдието и президентството на Испания, в което се посочва, че новината за амнистията е предизвикала "сериозни опасения“. Комисарят продължи с искане за подробности "по отношение на личния, материалния и времевия обхват на този предвиден закон“.

В отговор на кратко писмо до Рейндерс министърът на испанското президентство Феликс Боланьос посочи, че правителството на Испания в момента изпълнява временни функции и следователно не може да предлага никакви закони.

"Всеки законопроект, който може да бъде регистриран в Конгреса на депутатите [парламента на Испания], ще идва от парламентарните групи, а не от съвета на министрите“, пише Боланьос.

Споразумението от четвъртък беше сключено след седмици на напрегнати преговори между представители на Социалистическата партия на Санчес, неговите съюзници в лявата коалиция СУМАР и фактическият лидер на "Хунтс“, бившия председател на Женералитета на Каталуния Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, след като избяга от Испания през 2017 г.

По време на последните дни на преговорите, представителят на Санчес, организационният секретар на Социалистическата партия Сантос Сердан, се движи напред-назад между испанската и белгийската столица, изглаждайки последните детайли, които влязоха в официалното споразумение, което той подписа днес с генералния секретар на "Хунтс“ Жорди Турул.

Споразумението слага край на месеци на политическа парализа в Испания, която е без ефективно правителство, откакто националните избори доведоха до застой в парламента, в който нито левите, нито десните политически блокове спечелиха достатъчно места, за да контролират 350-местната камара. Очаква се Санчес да се подложи на гласуване в парламента следващата седмица, след което ще може да състави новото си правителство.

От самото начало беше очевидно, че сепаратистките депутати от "Хунтс“ ще определят политическото бъдеще на Санчес и в замяна на подкрепата си Пучдемон успя да осигури амнистия, за която социалистите отдавна казваха, че е невъзможно да бъде предоставена. Сделката разчиства пътя на сепаратисткия политик да се върне в Испания и потенциално да поднови кампанията си за независимост на Каталуния.

Въпреки че споразумението ще запази властта на Санчес, сложните преговори - и значителните отстъпки - необходими, за да се сбъдне, не предвещават политическата стабилност на Испания. "Хунтс“ накара лидера на социалистите да плати висока цена, за да остане на поста, а представителите на партията вече дадоха да се разбере, че няма да бъдат по-малко взискателни, когато нейните решаващи гласове са необходими за приемане на законодателството.

"Ние не сме част от нито един испански [гласуващ] блок“, настоя миналия месец Мириам Ногерас, говорител на "Хунтс“ в испанския парламент. "Никога не сме били и никога няма да бъдем“.