Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес заяви, че подкрепя предоставянето на спорна амнистия на участниците в неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г., с надеждата да убеди партиите от региона да го подкрепят в правителството, съобщи Efe.

"В интерес на Испания, в защита на съвместното съществуване между испанците, защитавам днес амнистията в Каталуния за събитията от последното десетилетие“, е заявил Санчес по време на среща на Федералния комитет на Социалистическата партия (ИСРП) в Мадрид.

Санчес, който се опитва да състави коалиционно правителство три месеца след неубедителните избори, постигна споразумение за коалиция с левицата Sumar тази седмица, но подкрепата от 31-те депутати от долната камара на тази партия не е достатъчна, за да си осигури премиерския пост.

Той се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратистки партии,Републиканска левица на Каталуния (РЛК)  и "Жунтс", които поискаха закон за амнистия, който потенциално може да обхване повече от 1400 души, участващи в неуспешния опит за независимост.