Лидерът на испанската Социалистическа партия (СП) Педро Санчес е напът да се спазари с каталунските сепаратистки партии да го подкрепят за преизбирането му като премиер. Всичко, което в момента стои на пътя му е един упорит сепаратистки лидер, решен да изкара максимума от ситуацията, пише европейската редакция на Politico.

През изминалата седмица бившият председател на Женералитета на Каталуния Карлес Пучдемон, който оглавява партията "Хунтс“, финализира преговорите със Социалистическата партия на Санчес.

Националните избори през юли миналата година доведоха до застой в парламента, в който нито левите, нито десните политически блокове спечелиха достатъчно места, за да контролират 350-местната камара, а депутатите сепаратисти на Пучдемон ще определят дали Санчес ще остане на власт или Испания отива отново на избори.

Изглежда, че преговорите вървят добре, дотолкова, че законодателите социалисти казаха на пресата миналата седмица, че сделката е "неизбежна“, особено след като сключиха пакт с другата сепаратистка партия на Каталуния, Републиканската левица на Каталуния. Тази група се съгласи да подкрепи Санчес в замяна на анулирането на регионален дълг от 15 милиарда евро и контрола върху каталунската железопътна мрежа.

Но Пучдемон изглежда решен да накара Санчес да се поти още малко, преди да предаде гласовете си. Въпреки многократните срещи с организационния ръководител на испанските социалисти Сантос Сердан и това, което се говори, че е окончателно споразумение за обща амнистия за всички, замесени в неуспешния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., сделката остава неуловима.

Генералният секретар на Хунтс, Жорди Турул, миналата седмица заяви на членовете на партията, че "предстоят часове и дни на голям натиск“ и намекна, че основната пречка е обхватът на амнистията. Турул казва, че "нито един войник няма да бъде изоставен“ и че партията няма да се съгласи с "амнистия за ВИП персони“, която не отчита хора като поддръжниците, арестувани за използване на публични пари за финансиране на изгнанието на Пучдемон в Белгия.

В Мадрид депутат социалист, пожелал анонимност предвид деликатността на продължаващите преговори, описа актуалното състояние като "мелодрама“.

"Това е Пучдемон, който иска своя момент сам в светлината на прожекторите“, заяви депутатът. "Той играе пред домашната си публика, за да накара хората в Каталуния да повярват, че именно той – не Републиканската левица на Каталуния или някой друг – е накарал Мадрид да даде амнистия“.

Потенциалната амнистия остава спорна в Испания. През целия уикенд се проведоха спонтанни протести срещу мярката в градове като Мадрид и Бургос, а исторически лидери на социалистите като бившия министър-председател Фелипе Гонсалес заклеймиха амнистията. Но привържениците на Санчес подкрепиха лидера си и в събота близо 90 процента от членовете на Социалистическата партия ратифицираха подкрепата си за неговите сделки на вътрешнопартийна консултация.

Според проучване от 40 dB, публикувано в понеделник, преговорите са имали леко негативно въздействие върху имиджа на партията, която е загубила около половин пункт подкрепа сред бъдещите избиратели след изборите през юли. Парадоксално, твърдата стратегия на "Хунтс“ изглежда работи: според същото проучване, ако испанците гласуват отново днес, партията вероятно ще получи място в парламента.