"Съединените щати планират кибератаки "под украински флаг" срещу критичната информационна инфраструктура на Русия". Това е заявил секретарят на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация Николай Патрушев на срещата на БРИКС в Йоханесбург (ЮАР), цитира ТАСС.

"Киберкомандването на Пентагона, Агенцията за национална сигурност и Центърът за върхови постижения в киберотбраната на НАТО в Талин планират и ръководят информационни атаки под украински флаг срещу критичната информационна инфраструктура на нашата страна“, е заявил Патрушев.

"Украинските хакерски групи участват активно в подобни атаки на американските специални служби“, е добавил секретарят на Съвета за сигурност.

Според Патрушев основните цели на хакерските атаки са обекти на руската финансова система, транспортни, енергийни и телекомуникационни мрежи, както и промишлени предприятия и уебсайтове на държавни служби, допълва руската агенция.

Секретарят на Съвета за сигурност е отбелязал, че "не е тайна, че Вашингтон и неговите съюзници са пряко замесени в конфликта в Украйна". Той е подчертал, че "в допълнение към агресивната информационно-пропагандна кампания и доставката на оръжие, Командването на специалните операции на САЩ пряко контролира работата на подразделенията на Украинския център за информация и психологически операции“.

"Колективният Запад зае линия на милитаризация на информационното пространство и усъвършенстване на методите за извършване на компютърни атаки“, е подчертал Патрушев.