"Партията на свободата“ на крайнодесния политик Герт Вилдерс води на парламентарните избори в Нидерландия. Това показват екзитполове на Ipsos, цитирани от медиите, включително Reuters, Politico и The Guardian.

Съгласно представените данни, политическата сила на Вилдерс може да получи 35 места в 150-членния парламент. На второ място е алиансът на Зелените и лейбъристите, воден от Франц Тимерманс, с 26 места.

В челната тройка влиза и дяснолибералната "Народна партия за свобода и демокрация“ на настоящия министър на правосъдието и сигурността Дилан Йешилгьоз-Зегериус, която има 23 места.

Центристката партия "Нов социален договор“, водена от Петер Омцигт, печели 20 места.

Европейските медии отбелязват, че данните са предварителни и е възможно крайните резултати да изглеждат малко по-различно.

Настоящите избори се провеждат предсрочно: министър-председателят Марк Рюте обяви оставката на правителството през юли поради разцепление в неговата коалиция за това как да се справи с нарастващата миграция. Рюте, който ръководеше нидерландското правителство повече от 13 години, също обяви, че отказва да води партията си и напуска изцяло политиката. Според премиера това е "лично решение“, което няма да се промени, независимо от изборните резултати.