Във Франция на 30 юни вечерта приключи гласуването на парламентарните избори. Според екзитпола крайнодясната партия Национално обединение печели на първия тур, съобщават Le Figaro и BFM TV.

Предстои още един тур в идната неделя. И тъй като има мажоритарна система, ситуацията може да се промени на втория тур.

Така според екзитпола на Ifop партията Национално обединение, чийто формален лидер е Марин Льо Пен, получава подкрепата на 34,2% от избирателите. Крайнолевият Нов народен фронт е на второ място с 29,1% от гласовете. Но политическата сила на президента Еманюел Макрон ще бъде на трето място с 21,5% от гласовете.

Екзитполът, направен от Elabe за BFMTV, RMC и La Tribune, дава малко по-малко на Национално обединение - 33% от гласовете. Новият народен фронт може да получи 28,5% от гласовете, докато коалицията на Макрон може да получи 22%.

Избирателната активност на първия тур на парламентарните избори във Франция е най-високата за XXI век и по предварителни данни възлиза на 69,7%.

Всички кандидати, получили повече от 12,5% на първия тур, ще преминат към втория тур на изборите. При високата избирателна активност такива кандидати ще бъдат трима-четирима.

Ако Националното обединение запази това ниво на подкрепа на втория тур на гласуването, то ще може да спечели мнозинство във френския парламент.

Лидерът на френската радикална левица Жан-Люк Меланшон вече обяви, че кандидатите от неговия Нов народен фронт ще се оттеглят от изборите на втория тур, ако това попречи на кандидатите от крайнодясното Национално обединение да влязат в парламента.

"При всякакви обстоятелства нашият подход е прост: няма повече места в парламента за Националното обединение“, съобщава Le Figaro думите на Меланшон.

На практика това ще означава, че ако кандидат от радикалната левица заеме трето или четвърто място в областта, той ще оттегли кандидатурата си, най-често в полза на кандидата от пропрезидентската коалиция на Макрон. Предварително коалицията на Макрон ще може да премине на втори тур само в половината от избирателните райони.

От партийните кандидати обаче не се изисква да спазват партийно решение за оттегляне на кандидатурата си. На практика те могат да се явят на втори тур или, например, да се оттеглят от изборите, но да подкрепят различен кандидат .

Парламентарни избори във Франция

След изборите за Европейски парламент в началото на юни френският президент Еманюел Макрон разпусна френското Национално събрание (долната камара на парламента) и обяви предсрочни парламентарни избори.

Причината за това решение беше унищожителният провал на президентската партия на европейските избори. Тогава победата във Франция спечели крайнодясната партия Национално обединение, чийто формален лидер е Марин Льо Пен.

Проучванията, проведени преди парламентарните избори, също сочат, че партията на Льо Пен ще спечели първия тур с около 35% от гласовете, докато за партията на Макрон се прогнозира трето място с 20-22% от гласовете.