Партията на справедливостта и развитието (ПСР)  на турския президент Реджеп Таийп Ердоган ще участва на изборите за Европейски парламент в Германия, съобщава Bild.

Филиалът на ПСР в Германия, Демократичният алианс за многообразие и пробуждане (Дава), се състои от четирима кандидати, които преди това са водили кампания за ПСР на Ердоган или подкрепящите я организации.

Високопоставени германски политици побързаха да заклеймят този ход като допълнително допринасящ за влошаването на политическия климат в страната.

"Издънка на Ердоган, която се кандидатира за избори тук, е последното нещо, от което се нуждаем“, написа в социалната мрежа X министърът на земеделието на Зелените Джем Йоздемир, който има турски миграционен произход.

ХДС, най-голямата опозиционна партия, също разкритикува този ход. "Издънка на Ердоган-ПСР в Германия би била друга крайна партия в страната“, заяви заместник-лидерът от парламентарната група на ХДС/ХСС Йенс Шпан в X.

В момента има 1,3 милиона германски граждани, които имат турски миграционен произход, според Германската федерална статистическа служба, около 1,6% от германското население.

Тъй като избирателният праг от 5%, който обикновено държи по-малките партии извън парламента на федералните избори в Германия, няма да се прилага за изборите за ЕС, новодошлите политически лица имат повече шансове да спечелят място в Европейския парламент.

По време на последните европейски избори през 2019 г. шест малки партии, които нямаха представители на национално или регионално ниво, стигнаха до Европейския парламент, като някои от тях не получиха повече от 0,7% от гласовете.

Следователно има множество нови партии, които участват в изборите, което увеличава фрагментацията на германския политически пейзаж.

"В момента виждаме партии да се появяват навсякъде и тяхната единствена цел и упражнение е в крайна сметка да разкъсат Европа отвътре“, заяви водещият кандидат на германските либерали Мари-Агнес Щрак-Цимерман, попитан за Дава.

"И трябва да осъзнаем, че Европа никога не е била под толкова силен натиск по отношение на външната и вътрешната политика, както е сега“, отбеляза още политикът.