Австрия зави надясно на превратни избори в неделя, когато крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) спечели победата, отбелязвайки първия път от Втората световна война насам, когато партия вкоренена в нацистката идеология надделява в национален вот, пише европейската редакция на Politico.

Антимигрантската, приятелски настроена към Русия FPÖ спечели рекордните 29 процента от гласовете, почти удвоявайки броя си от последните избори, според предварителните резултати, тя изпреварва с около три процента дясноцентристката Австрийска народна партия (ÖVP), която в момента ръководи правителството. ÖVP претърпя рекордна загуба и завърши с 26 процента.

"Резултатите днес не можеха да бъдат по-ясни“, заяви Херберт Кикъл, лидер и главен идеолог на FPÖ, пред австрийската обществена телевизия, настоявайки, че неговата партия трябва да ръководи следващото правителство.

Социалдемократическата партия завърши трета, записвайки най-лошия резултат в историята си с 21 процента. Зелените, които управляват заедно с ÖVP в сегашното правителство, също претърпяха рязък спад в подкрепата и завършиха с едва осем процента. Либералните NEOS, междувременно, бяха другите печеливши за вечерта, завършвайки с над девет процента.

Избирателната активност беше висока, като близо 80 процента от имащите право австрийци упражниха правото си на вот.

Крайнодесният завой на Австрия е пореден знак за Европа, сигнализиращ, че неотдавнашният прилив на популистки сили не показва признаци на отслабване. Лидерите на FPÖ смятат унгарския премиер Виктор Орбан за модел и обещаха да следват примера му.

Ако FPÖ успее да изгради коалиция, Европейският съюз ще бъде изправен пред евроскептичен популистки блок, включващ Австрия, Унгария и Словакия и вероятно Чешката република след изборите там следващата година.

FPÖ, основана през 50-те години на миналия век от бивши членове на SS и други нацистки ветерани, се кандидатира на тези избори на платформа срещу чужденците, обещавайки да издигне "крепост Австрия“, за да я предпазва от мигранти.

Кикъл обеща на гласоподавателите, че ако му дадат победата, той ще служи като техен Volkskanzler или "народен канцлер“, псевдоним, използван някога от Адолф Хитлер.

Въпреки че партията омаловажава своето нацистко минало и се стреми да се представи като антисистемна алтернатива на основния десен и ляв център, тя редовно използва национализъм, за да раздвижи основата си. Напомняне за дълбочината на афинитета на партията към естетиката на Третия райх беше осигурено в петък на погребението на дългогодишен политик от FPÖ, където опечалените изпратиха своя другар с пеене на химн на SS. Редица лидери на FPÖ, минали и настоящи, бяха сред публиката.

"Такива ексцесии - да не говорим за антиевропейските наклонности на партията и подкрепата за "ремиграцията" на граждани, родени в чужбина, които смята за неподходящи - ще затрудни FPÖ да изгради коалиция, но това не е невъзможно“, коментира Politico.

Австрийската конституция дава последната дума по номинациите за министри и канцлер на президента. Александър Ван дер Белен, бивш лидер на Зелените, който е президент от 2017 г., не крие много неприязънта си към Кикъл и е малко вероятно да го номинира за канцлер.

Въпреки това би било трудно за президента да пренебрегне силното представяне на FPÖ. Това означава, че партията има добри шансове да изгради съюз с дясноцентристите, които изключват възможността да работят с Кикъл, ако FPÖ предложи различен кандидат за висшия пост.

Друг вариант за ÖVP може да бъде да изгради съюз със социалдемократите в двупосочна коалиция, въпреки че не беше ясно от предварителните резултати дали партиите ще имат достатъчно места за това.

Някои наблюдатели смятат, че тройна коалиция между ÖVP, социалдемократите и либералната NEOS - като по този начин се изключва FPÖ - е по-вероятна, въпреки че подобна комбинация може да се окаже нестабилна, като се има предвид, че ще прехвърли идеологическото разделение.

Тристранната коалиция също може да има обратен ефект чрез укрепване на имиджа на FPÖ срещу властта. Смята се, че още пет години в опозиция може да донесат на партията още по-голяма победа.

"Бих предупредил да не се пренебрегва волята на милиони хора“, предупреди Кикъл в следизборна дискусия с други партийни лидери по австрийската телевизия.

Победата на FPÖ отразява многобройните силни резултати за крайнодесните партии в цяла Европа през последните две години, докато партиите от мейнстрийма имат трудности да поставят под контрол големия приток на търсещи убежище и други мигранти.

По-рано този месец германската антимигрантска партия "Алтернатива за Германия" отбеляза силни печалби на регионалните избори. Тези зашеметяващи резултати последваха миналогодишната победа на Герт Вилдерс, холандския десен бунтар, на национални избори в Нидерландия и идването на власт на Джорджия Мелони в Италия.

Въпреки че резултатът на FPÖ беше предвиден в анкетите, той все пак беше триумф за партия, която изглеждаше на ръба на колапса само преди пет години, когато беше въвлечена в мащабен скандал, който свали правителството.

Дори когато така наречената афера Ибиса - предизвикана от видеозапис, в който тогавашният лидер на FPÖ обсъждаше търговията с политически услуги срещу пари - продължава да занимава австрийските съдилища, FPÖ успя бързо да се възстанови под ръководството на Кикъл.

Най-големият губещ за вечерта беше ÖVP, която загуби почти една трета от своите гласоподаватели.

"Борихме се, но това не беше достатъчно“, призна канцлерът Карл Нехамер в забележки към привържениците.

ÖVP е преследвана от поредица от корупционни скандали, предизвикани от разследванията за Ибиса, наложили оставката на младия канцлер на партията Себастиан Курц през 2021 г.

Въпреки тези погрешни стъпки, тя има мащабна политическа мрежа в Австрия и е почти сигурно, че ще бъде част от следващото правителство, както се случва от 1987 г. насам.

Единственият истински въпрос е дали рискува да преследва нова коалиция с FPÖ. Последните две коалиции с партията - през 2000 г. и 2017 г. - не завършиха добре, въпреки че ÖVP беше в старшата роля. Този път ще трябва да предостави на FPÖ мястото на водача, оставяйки я още по-изложена на бунтарската политика на крайната десница.

Въпреки настояването на ръководството на ÖVP, че няма да приеме сделка с Кикъл, лидерът на FPÖ не хвърли кърпата.

"Мисля, че ще видим някакво движение“, заяви той пред репортери в неделя вечерта.