За първи път "Партията на свободата на Австрия“ се очертава като първа сила на парламентарни избори в европейската страна. "Днес гласоподавателят се произнесе“, бе първата реакция на лидера й Херберт Кикл. Но е под въпрос дали все пак политическата сила ще управлява Виена, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Според данни от екзитполовете "Партия на свободата на Австрия“ печели историческа победа. Водената от Кикл политическа сила събира 29,1% от гласовете на избирателите  - с 13% повече спрямо вота през 2019 година, според данни на ORF. Резултатите я извеждат доста напред пред управляващата досега във Виена Австрийска народна партия (АНП) на канцлера Карл Нехамер, която получава 26,2%, или с 11,2% по-малко спрямо предходния парламентарен вот.

На трето място с 20,4% се нарежда Социалдемократическата партия на Австрия (СДПА). Представянето й е по-слабо дори от антирекорда през 2019 година, когато партията събра 21,2%. Спад в подкрепата има и за другата партия от управляващата досега коалиция -  "Зелените“ имат 8,6% (минус 5,3%). Либералите от НЕОС са с 8,8%.

Партията на Нехамер вече обяви, че не иска да работи с Кикл след изборното си поражение. "Така беше вчера, така е днес и ще бъде така и утре“, увери генералният секретар на АНП Кристиан Стокер в първото си изявление след края на изборния ден.

Бирената партия и комунистите не прескачат препятствието от четири процента за влизане в парламента. Общо почти 6,4 милиона избиратели бяха призовани да изберат новия състав на законодателния орган.

След обявяване на резултатите от екзитполовете лидерът на "Партията на свободата на Австрия“ увери: "Ние сме готови да ръководим правителство“. Веднага след това той допълни, че от другите партии ще зависи как да стане това. "Изборите са сърцето на демокрацията и са за определяне на това кой има най-много гласове. От тази гледна точка гласоподавателите се произнесоха днес. Те показаха ясно,че нещата не могат да продължават така в тази страна“.

Победата на "Партията на свободата на Австрия“ е в съответствие с общоевропейската дясна тенденция. Десните партии добиха популярност в цяла Европа, например в Нидерландия Герт Вилдерс и неговата дясна радикална "Партия за свобода“ (PVV), италианската дясна партия "Братя на Италия“ с Джорджия Мелони начело и Национално сдружение на Марин Льо Пен във Франция. Във ФРГ "Алтернатива за Германия“ също постигна голям успех на регионалните избори в Саксония, Тюрингия и Бранденбург, коментират от редакцията.

В предизборната си програма "Партията на свободата на Австрия“ насърчава изключително рестриктивна миграционна политика под мотото "Крепостта Австрия – Крепост на свободата“. Партията призовава мигрантите да бъдат връщани в родните им страни и се застъпи като "хомогенност“ в обществото като противодействие на многообразието. Що се отнася до външната политика, "Партията на свободата на Австрия“ е "критична към Европейския съюз, има доста добронамерен курс към Русия и не вижда проблем в зависимостта на Австрия от руския газ“, обяснява изданието.

Въпреки победата, за Кикл ще бъде трудно да стане следващият канцлер на Австрия. Всички партии досега са отказвали да работят с 55-годишния мъж, под чиято егида "Партията на свободата на Австрия“ се отказа от предишната си дистанция от т.нар. идентитаристи, които са класифицирани като десни екстремисти. Президентът Александер Ван дер Белен не е задължително да възлага задачата за съставяне на правителство на партията с най-голям брой гласове. Бившият лидер на Зелената партия многократно е излагал ясни критики към политическите позиции на водената от Кикл политическа сила по отношение на ЕС и миграцията.

Следователно е вероятно канцлерът Нехамер да получи задачата да състави правителствена коалиция. От гледна точка на АНП, "Партията на свободата на Австрия“ е идеален коалиционен партньор, но Нехамер няколко пъти даде да се разбере ясно и категорично, че изключва сътрудничество с лидера й. "Кикъл не е в състояние да поеме правителствена отговорност“. Канцлерът също обяви, че няма да води коалиционни преговори с лидера на "Партия на свободата на Австрия“.

Алтернативата са социалдемократите. Съюзът обаче се смята за труден, тъй като лидерът на на СДПА Андреас Баблер измести социалдемократите далеч вляво с искания като това за 32-часова работна седмица например. Един от въпросите, които възникват сега, е дали Баблер може да остане на поста предвид резултата.