Вечерта на 23 януари, след няколкочасови дебати, Великото народно събрание на Турция одобри ратифицирането на протокола за присъединяване на Швеция към Северноатлантическия алианс, съобщи шведската телевизия SVT.

От 346 депутати на Турция 287 подкрепиха влизането на Швеция в Алианса, други 35 гласуваха против, а останалите се въздържаха.

Одобрението на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент е оформено в три решения, които са гласувани поотделно. Това е предшествано от множество изказвания на депутати от всичките шест парламентарни фракции в Турция.

Сега, за окончателната ратификация на протокола за присъединяване на Швеция към Алианса, президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да сложи подписа си под решението на парламента. Това е формална стъпка, но не се знае кога точно ще стане.

Повече от година и половина Швеция чака одобрението на молбата си за членство от всички страни членки на НАТО.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в крайна сметка изпрати ратификационния протокол до парламента през октомври 2023 г., но той беше в застой за дълго време, тъй като Анкара настояваше за напредък по предоставянето й на американски изтребители F-16.

Засега, освен Турция, присъединяването на Швеция към НАТО не е одобрено от Унгария, която обеща, че няма да е последната в този процес.

Унгарският премиер Виктор Орбан покани във вторник, 23 януари, своя  шведски колега в Будапеща, за да обсъдят въпроса. Но шведският външен министър Тобиас Билстрьом, коментирайки поканата на Орбан, като заяви, че в момента няма  причина за такива преговори.