Турският парламент все още не е разработил ясен график за обсъждане и гласуване на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, уточни пред ТАСС източник от законодателния орган в Анкара, участващ в оценката на протокола.

"Протоколът, подписан от президента, е внесен за разглеждане в съответните комисии. Документът е получен, имаме го. Но засега чака обработка. Все още няма график и дата кога ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в парламента“, подчерта събеседникът на агенцията.

Други подробности не се съобщават към момента.

Миналата седмица президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган задейства последните стъпки от процедурата за ратифициране на шведското членство в НАТО, като подписа съответния протокол.

През 2022 г. Турция открито заяви, че блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО. Миналото лято Анкара се съгласи условно да даде "зелена светлина“ на Хелзинки, като обясни, че са изпълнени изисквания, свързани с подслоняването на "терористи" (кюрдски активисти и бойци) в скандинавската страна.

Финландия официално стана член на НАТО през април. В средата на юли тази година Ердоган даде одобрение и за Швеция по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но подчерта, че ще остави решението на парламента.