Депутатите от румънския парламент одобриха с мнозинство законопроект за предаване на американските зенитно-ракетни системи (ЗРК) Patriot на Украйна, съобщава агенция Agerpress.

В документа се отбелязва, че предаването на оръжия на Украйна ще "укрепи партньорството“ между Румъния и Съединените щати. В проекта също така се подчертава, че правителството ще възстанови отбранителната способност на страната чрез закупуване на подобна система с финансиране "от външни безвъзмездни източници“. За предаването на системата за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили ще са необходими 60 милиона долара.

Членът на опозиционния Алианс за единство на румънците Мирча Челару разкритикува това решение. Според него е недопустимо "държава с катастрофален бюджетен дефицит“ да направи такъв подарък и след това да обещае да възстанови отбранителната си способност "от несигурни източници“.

Румъния реши да прехвърли една система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна в края на юни. И в началото на септември румънското правителство одобри законопроект за прехвърляне на тази установка в Украйна.