Парламентът на Грузия подкрепи на второ четене пакет от законопроекти за забрана на ЛГБТ пропагандата. "За“ въвеждането им гласуваха 81 депутати, а опозицията тотално бойкотира вота, предава ТАСС.

Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарното мнозинство, подчерта, че борбата срещу ЛГБТ пропагандата е национална задача, която има екзистенциален характер, засягайки въпроси на държавността и дори запазването на грузинския език. Според него, ако не се вземат мерки, след две-три поколения "тази пропаганда може да доведе до сериозни промени в обществото и да застраши националната идентичност“.

Законопроектите, предложени от управляващата партия "Грузинска мечта“, включват забрана за регистриране на бракове, освен между мъж и жена, както и за осиновяване на деца от еднополови двойки. Освен това всяка информация, която може да се тълкува като насърчаване на еднополови връзки, кръвосмешение или смяна на пола в училища, медии и рекламни материали, се забранява.

Законопроектите, приети по-рано на първо четене, предизвикаха широк обществен отзвук и увеличиха напрежението в отношенията между Грузия и нейните западни партньори.