Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС). В дискусиите участва само фракцията на "Граждански договор“ на премиера Никол Пашинян, но не и опозицията. В хода на гласуването опозиционните фракции "Армения“ ("Айастан“) и "Имам чест“ гласуваха "против“ и така документът бе ратифициран от управляващата фракция, предават Armenpress и 24news.

По данни на телевизионния канал 24news 60 депутати са гласували "за“ ратификацията на Римския статут, а 22-ма "против“. Няма въздържали се, но в гласуването не са участвали 12 народни представители. За одобрението на проекта бяха необходими 54 гласа. Преди това Конституционният съд на Армения призна, че задълженията, предвидени в Римския статут на Международния наказателен съд, са в съответствие с Основния закон на страната.

Представителят на арменския премиер по международните правни въпроси Егише Киракосян обясни по време на речта си, че ратифицирането на статута е оправдано от факта, че на територията на страната има "въоръжени формирования на Азербайджан“. "Това до известна степен ще гарантира, че всяко тежко престъпление, извършено на територията на Република Армения, ще попадне под юрисдикцията на Международния наказателен съд, а за онези, които възнамеряват да извършат такова престъпление, ще има поне възпиращ ефект“.

Подобно мнение изрази и Никол Пашинян на 24 септември. Обръщайки се с послание към гражданите на Армения, министър-председателят обяви: "Решихме да ратифицираме Римския статут, когато за всички ни стана ясно, че Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) и инструментите на арменско-руското стратегическо партньорство не са достатъчни, за да гарантират външната сигурност на Армения“.

Армения подписа проекта за ратификация на статута на 17 юли 1998 г. През 2022 г. правителството се обърна към Конституционния съд по този въпрос, който призна задълженията към МНС за съответстващи на Конституцията. След това властите на страната изпратиха Римския статут за ратификация в парламента.

През март предварителният съдебен състав на МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Руското външно министерство предупреди, че ратифицирането от Армения на Римския статут на МНС ще има негативни последици за руско-арменските отношения, припомня вестник "Коммерсант“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи плановете на Армения като "изключително враждебни“ спрямо Русия.