Предложението за промени в Основния закон на Северна Македония, които да включват българите като държавотворен народ, бе прието от парламентарната комисия по конституционни въпроси, предава информационната агенция "Макфакс“.

"За“ гласуваха 10 народни представители, а "против“ - седем.

В реч от трибуната на законодателния орган в Скопие премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски призова гражданите да не се страхуват от промяната на Конституцията и включването на българите и преамбюла й. Той увери също, че конституционните промени не са под никакъв шантаж или диктат.

"Не трябва да пропускаме този шанс за Европа. Веднъж се случи, когато се разделихме с Хърватия. А дали ще се повтори тази година, вие в парламента ще решите. Европейски представители предупреждават, че има риск от разделяне на Северна Македония и Албания, ако конституционните поправки не бъдат приети преди края на годината. Това означава, че те не са диктат, а част от преговорната рамка с ЕС“, поясни Ковачевски.

Той подчерта пред депутатите, че ЕС не се намесва в проблемите на идентичността и нито една от конституционните поправки не ги засяга. Според премиера на РСМ промяната на Конституцията носи само добросъседски отношения.

В речта си той спомена и за европейските фондове, до които Северна Македония ще има достъп.

Пленарното заседание на парламента, на което ще се гласуват промените, е насрочено за 18 август. За приемането им е необходимо мнозинство от две трети.