Френското министерство на външните работи привика руския посланик в понеделник заради смъртта на двама френски "хуманитарни работници“ в Украйна и кампании за дезинформация, насочени към Франция, пише европейската редакция на Politico.

Служител в министерството обяви, че срещата ще се проведе "през деня" в понеделник. Миналия четвъртък двама французи загинаха при руски въздушен удар близо до фронтовата линия северно от река Днепър.

"Руското варварство е насочено към цивилни в Украйна. Двама френски хуманитарни работници платиха за ангажимента си с живота си. Други трима са ранени“, написа наскоро назначеният министър на външните работи на Франция Стефан Сежурне в X в петък. "Русия ще трябва да отговаря за своите престъпления“, добави той.

Изострянето на напрежението между Франция и Русия идва след като се очаква френският президент Еманюел Макрон да посети Киев през следващите седмици.

В петък говорител на външното министерство също осъди "засилването на руските злонамерени дейности" срещу Франция.

"Русия умножава операциите по дезинформация, независимо дали става дума за наемници в Украйна, катастрофата на самолета в Белгород. Или още по-малко наскоро създаването на двойник на уебсайта на министерството на външните работи“, заяви заместник-говорителят Кристоф Лемоан.

Руското министерство на отбраната твърди, че убитите миналия месец в района на Харков са френски наемници. Париж категорично отрече подобно френско присъствие. "За разлика от други, Франция не наема наемници“, заяви тогава министърът на отбраната Себастиен Лекорню.