Папският легат кардинал Матео Дзупи е заявил, че мисията му в Москва за войната в Украйна е била съсредоточена върху хуманитарни въпроси и не е включвала никакви дискусии за мирен план, предава Reuters.

През май папа Франциск поиска от кардинал Дзупи, председател на Конференцията на италианските епископи, да извърши мирна мисия, за да се опита да помогне за прекратяване на войната в Украйна.

Кардиналът се срещна с един от съветниците на президента на Руската федерация Владимир Путин, Юрий Ушаков и предстоятеля на Руската православна църква, патриарх Кирил, в Москва. По-рано през юни той също посети Киев за разговори с президента Володимир Зеленски.

Всички срещи "бяха важни, особено в хуманитарните аспекти, върху които се фокусирахме. Няма мирен план, нито посредничество", е заявил Дзупи.

"Има голям стремеж са се сложи край на насилието и човешкият живот да може да бъде запазен, като се започне със защитата на най-малките“, е заявил той и е добавил, че ще се срещне с папа Франциск през следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещите.

Говорейки пред делегация на Константинополския патриарх Вартоломей, папа Франциск е заявил, че не се вижда край на войната в Украйна, докато неговият пратеник за мир не приключи тридневните преговори в Москва.

В същия ден в изявление на Ватикана се съобщава, че посещението е "насочено към идентифициране на хуманитарни инициативи, които биха могли да отворят пътища към мира".

Папа Франциск многократно е призовавал за прекратяване на руската инвазия в Украйна, която унищожи украински села и градове, причини смъртта на десетки хиляди хора и прогони още милиони от домовете им.

По време на неделната си проповед папа Франциск е призовал поклонниците да продължат да се молят за мир "дори през лятото и особено за украинския народ".