Папа Франциск получи негативна обратна реакция за решението си да отстрани епископ Джоузеф Стрикланд от Тайлър, Тексас, който е силен критик на усилията на Франциск да направи църквата по-гостоприемна за ЛГБТК+ общността, пише Newsweek.

Стрикланд публично критикува Франциск за опита на папата да промени позицията на Католическата църква по социални въпроси, като правата на транссексуалните и за еднополовите бракове.

През август Стрикланд написа отворено писмо до братята и сестрите в Христос, където, посочва той повтаря основните истини на Църквата, включително, че Бог вижда брака като "между мъж и жена", и че се наблюдава "безпорядъчен опит да се отхвърли нечия безспорна биологична и дадена от Бога идентичност и това не трябва да се подкрепя".

Наскоро Стрикланд нарече триседмичната среща на Франциск при закрити врати по противоречиви въпроси, пред които е изправена Католическата църква, "пародия". Франциск беше домакин на срещата през октомври, обсъждайки въпроси като ролята на жените в църквата и приветстването на членовете на ЛГБТК+ общността в Католическата църква.

Управлението на епархията от Стрикланд беше разследвано по-рано тази година от Ватикана. След тяхното разследване на Франциск е дадена препоръка, че "продължаването на епископското служение на Стрикланд не е осъществимо", според кардинал Даниел ДиНардо, ръководител на архиепископията на Галвестън-Хюстън в Тексас. Констатациите от разследването така и не бяха оповестени.

Част от католическата общност в тексас е възмутена от решението на Франциск да отстрани Стрикланд, като някои нарекоха папата "диктатор".