Папа Франциск призова за хуманитарни коридори за подпомагане на обсадените в ивицата Газа. В същото време той отново призова за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", съобщи Reuters.

"Настоятелно призовавам децата, болните, възрастните хора и жените, всички цивилни, да не стават жертви на конфликта. Нека се зачитат хуманитарните права, преди всичко в Газа, където е спешно и необходимо да се гарантират хуманитарни коридори за осигуряване помощ за цялото население", е заявил той.

Папа Франциск говори, докато Израел подготвя войските си за сухопътна офанзива в отговор на безпрецедентни атаки от екстремисти, които застреляха мъже, жени и деца и взеха заложници.

"Толкова много хора вече са загинали. Моля, няма нужда да се пролива повече невинна кръв, нито в Светите земи, нито в Украйна, нито където и да е другаде. Стига! Войните винаги са поражение, винаги", заявява папата.

Той също така е призовал за молитва за противопоставяне на "дяволската сила на омразата, тероризма и войната“ и е призовал вярващите по целия свят да се присъединят към католиците в Светите земи за ден на пост и молитва за мир във на 24 октомври.