Папа Франциск изрази съмнение, че западните страни се движат в правилната посока, за да осигурят световен мир, като се започне от разкъсваната от война Украйна. Това заяви предстоятелят на римокатолическата църква по време на апостолическото си пътуване до Португалия, пише Vatican News.

"С дълбока любов към Европа и в духа на диалога, който отличава този континент, бихме могли да я попитаме:" Къде отиваш, ако не покажеш на света пътищата на мира, творческите начини за прекратяване на войната в Украйна и много други конфликти, които причиняват толкова много кръвопролития?“ – заяви понтифексът.

Папата осъди увеличаването на инвестициите в производството на оръжия, като отбеляза, че това води до "изчерпване на автентичния човешки капитал: образование, здравеопазване, социална държава“.

Той добави, че мечтае за Европа, "която използва големите си таланти за разрешаване на конфликтите“.

През почивните дни пък папа Франциск призова Русия да поднови Черноморската инициатива за зърно, обръщайки се към "своите братя, властите на Руската федерация“.

Обръщайки се към хората на площад "Свети Петър“, понтифексът призова вярващите да продължат да се молят "за мъченическата Украйна, където войната унищожава всичко, дори зърното“, наричайки това "тежка обида към Бога“.