Папа Франциск е готов да посети Москва и Киев, за да установи мир, въпреки че в момента това е невъзможно, е заявил Николай Дубинин, помощен епископ на католическата архиепископия на Божията майка в Москва, в интервю за РИА Новости.

"Папата, а тази дума се свързва с изграждането на мостове, заяви готовността си лично да посети Москва и Киев, за да възстанови мира, но в момента това не е възможно“, е заявил той.

Тази седмица легатът на папата, кардинал Матео Дзупи, посети Москва. Той се срещна с Московския и цяла Русия патриарх Кирил, президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова, помощника на президента Юрий Ушаков, както и с католическо духовенство и йерарси, припомня руската агенция.

Според Дубинин на тези срещи Дзупи е обсъдил хуманитарни въпроси, включително в областта на помощта и защитата на жертвите на конфликта, възрастни и деца.

"Не бива обаче да се очакват бързи резултати от посещението", е добавил източникът. Според него мисията на Дзупи е началото на дълъг и труден път. "Но фактът, че е започнал, предполага, че несъмнено трябва да се оцени положително", заключи Дубинин.

В края на април папа Франциск обяви, че Ватикана изпълнява мисия, след което изпрати кардинал Дзупи в Русия и Украйна. Неговата задача във Ватикана е призвана да се опита "да създаде климат и среда, които могат да доведат до мир". Руското външно министерство е  заявило, тогава, че оценява положително опитите на Ватикана да насърчи мирния процес, но че всякакви усилия в тази посока биха имали смисъл само ако се вземе предвид принципната позиция на Русия по отношение на евентуални мирни преговори.