Римокатолическият папа Франциск ще публикува своите мемоари, озаглавени Надежда, през януари. Това ще бъде първата автобиографична книга на понтифика, съобщава The Guardian, като се позовава на издателската къща Penguin Random House (PRH).

Папата работи върху книгата "Надежда" заедно с италианския издател Карло Мусо в продължение на шест години. Първоначално беше планирано мемоарите да бъдат публикувани след смъртта на понтифика, но по-късно те решиха да издаването на книгата да съвпадне с юбилейната свята година, която се отбелязва в Католическата църква на всеки 25 години.

 "Надежда“ ще разкаже историята на живота на папа Франциск – за италианския му произход и емиграцията на предците му в Латинска Америка, детството, младостта, избора на призвание и живота на зряла възраст. Текстът на мемоарите ще обхваща целия период на папството на Франциск до наши дни.

 "Книгата на моя живот е историята на пътя на надеждата, път, който не мога да отделя от пътя на моето семейство, моя народ, целия Божи народ. На всяка страница, във всеки пасаж, това е и книгата на онези, които са пътували с мен; тези, които са били тук преди; тези, които ще дойдат по-късно“, разказва папата.

Мемоарите ще включват и селекция от непубликувани досега снимки. Книгата "Надежда", която ще бъде издадена във Великобритания, ще види бял свят на 14 януари 2025 г.