Аудиенциите на папа Франциск, насрочени за събота са отменени поради "леко грипоподобно състояние", съобщи Vatican News в кратко прессъобщение.

"Аудиенцията на Светия отец, насрочена за тази сутрин, са отмени поради "леко грипоподобно състояние", се посочва в съобщението, разпространено от пресслужбата на Ватикана, която не предоставя повече подробности. Съобщението е направено седмица преди посещението му в Дубай, където понтифексът трябва да участва в Конференцията на ООН по изменението на климата (COP28).

Папа Франциск, който превърна опазването на околната среда в един от стълбовете на своя понтификат, ще произнесе очаквана реч на COP28 в Дубай на 2 декември. Очаква се духовният лидер на Ватикана да използва речта, за да осъди бездействието на държавите и да ги призове да намалят драстично емисиите си на парникови газове.

Здравето на папа Франциск се влошава през последните месеци, което го принуждава да се придвижва в инвалидна количка и подхранва спекулациите, че папата може да абдикира по примера на своя предшественик Бенедикт XVI.

Претърпял операция на дебелото черво през 2021 г., папа Франциск, духовен лидер на 1,3 милиарда католици в света, претърпя още две хоспитализации през 2023 г., включително една за коремна операция.