Папа Франциск без обяснение отказа поканата на Париж да отслужи първата литургия в реставрираната след пожара катедрала Нотр Дам, съобщава вестник BILD.

Катедралата Нотр Дам, световноизвестна парижка забележителност, беше почти напълно унищожена от голям пожар през април 2019 година. Според BILD френският президент Еманюел Макрон е очаквал присъствието на папата на първата литургия в катедралата след приключването на реконструкцията, насрочена за 8 декември.

Официално причините за отказа на папата не се посочват. Една от основните версии е отслабеното здраве на предстоятеля на Римокатолическата църква, който неведнъж е трябвало да отменя планирани пътувания. Наскоро обаче той посети Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

Изданието Le Figaro отбелязва, че папата по принцип има "студено“ отношение към Франция.

Освен това друга възможна причина за отказа на понтифика да отиде във Франция е скандалът при откриването на Олимпийските игри. Ватиканът реагира негативно на странната версия на Тайната вечеря, показана на церемонията, определяйки я като обида към християните. Папа Франциск също подкрепи онези, които критикуваха церемонията.