По време на посещението си във Ватикана в петък (11 октомври) президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с папа Франциск, предава ANSA.

Отбелязва се, че разговорите между папата и президента Зеленски са продължили 35 минути. След разговора на четири очи и представянето на украинската делегация папата е подарил на Зеленски бронзов барелеф, изобразяващ разцъфнало цвете и надпис "Мирът е крехко цвете".

Зеленски е подарил на главата на римокатолическата църква маслена картина, изобразяваща "Клането в Буча. Историята на Маричка", съобщава италианската информационна агенция.

Папа Франциск е връчил на Зеленски и посланието си за тазгодишния Световен ден на мира, томове с папски документи, книгата Statio Orbis от 27 март 2020 г. и сборника "Преследвани заради истината: украинските гръкокатолици зад желязната завеса".

След срещата с папа Франциск украинският президент и неговата делегация са се отправили към Държавния секретариат за разговори. Там Зеленски се е срещнал с кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Светия престол, който е бил придружаван от архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите и международните организации.