Кралят на Йордания Абдула и палестинският президент Махмуд Абас заявиха, че трябва да се предприемат стъпки за предотвратяване на влошаванетo на кризата в Газа и край на "колективното наказание", предава Arab News.

Палестинският президент Махмуд Абас призова за "незабавно прекратяване на всеобхватната агресия срещу палестинския народ“, съобщи кабинетът му след среща с краля на Йордания Абдула II.

В първите си публични забележки след нападението на "Хамас" срещу южните израелски общности на 7 октомври, което прерасна в смъртоносна война, Абас отхвърли "практики, свързани с убиване на цивилни или злоупотреба с тях от двете страни“, според изявлението.

Двамата лидери се срещнаха в Аман и обсъдиха "начини за спиране на израелската агресия срещу палестинския народ и предоставяне на помощ на контролираната от "Хамас" Газа", се посочва в изявлението.

Нападенията над цивилни както от израелските сили, така и от палестински екстремисти "противоречи на морала, религията и международното право“, е заявил Абас.

Според изявлението той е подчертал, че палестинците "се отказват от насилието и се придържат към международната легитима власт, мирната народна съпротива и политическите действия като път към постигане на нашите национални цели“.

Абас също е "предупредил за опасността единствената електроцентрала в ивицата Газа да спре да работи “ и е призовал за действия за осигуряване на доставките на електричество и вода, както и "отваряне на спешни хуманитарни коридори“.

За десетките израелски цивилни и служители на сигурността, за които се смята, че са държани в плен в Газа, и палестински бойци, заловени от Израел, Абас е призовал "за освобождаване на цивилни, затворници и задържани“.

Палестинската администрация, която Абас оглавява, е базирана на окупирания Западен бряг, докато съперникът му Хамас контролира Ивицата Газа.

Йорданският крал Абдула нареди на правителството в четвъртък да отпусне 3 милиона динара (4,23 милиона долара) за Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток, съобщи йорданската държавна информационна агенция в четвъртък.