Пакистанските власти решиха да отзоват своя посланик Мохамед Мудасир Типу от Техеран във връзка с ракетните удари, нанесени от Корпуса на стражите на ислямската революция (елитни части на въоръжените сили) по цели в пакистанската провинция Балучистан. Това заяви официалният представител на пакистанското външно министерство Мумтаз Захра Балоч, цитиран от ТАСС.

"Непровокираното и явно нарушение на суверенитета на Пакистан снощи противоречи на международното право и на целите и принципите на Хартата на ООН", заяви тя. "Този ​​незаконен акт е напълно неприемлив и няма оправдание. Пакистан си запазва правото да отговори на този незаконен акт. Отговорността за последствията ще падне единствено върху Иран".

По думите на Балух съответна протестна нота е изпратена до иранското правителство.

"Информирахме ги, че Пакистан е решил да отзове своя посланик от Иран и че посланикът на Ислямска република Иран в Пакистан [Реза Амири Могадам], който в момента е в Иран, може да не се връща [в Исламабад] засега“, заяви Балоч. Според нея Исламабад също е "взел решение да спре всички посещения на високо ниво между Пакистан и Иран, текущи и планирани да се осъществят в близко бъдеще".

По-рано агенция Tasnim съобщи, че силите на КСИР са нанесли удари по два щаба на терористичната групировка "Джайш аз Золм“, разположени в Пакистан. Отбелязва се, че в операцията са използвани дронове и ракети.

В нощта на 10 януари бойци на Джейш ал-Золм атакуваха контролно-пропускателен пункт между градовете Раск и Джангал в провинция Систан и Балучистан в Югоизточен Иран, убивайки полицай. Групата и преди е поемала отговорност за терористични атаки на границата на двете страни, както и за атаки срещу ирански граничари.