Военновъздушните сили на Пакистан нанесоха ответни ракетни удари рано в четвъртък срещу Иран, за които се твърди, че са насочени срещу позиции на екстремисти. В рамките на атаката са загинали най-малко седем души и тя допълнително повиши напрежението между съседните държави, съобщава Associated Press.

Ударите в Систан и провинция Балучистан следват нападението на Иран във вторник на пакистанска земя.

Ударите застрашават дипломатическите отношения между двете съседки, тъй като Иран и притежаващият ядрено оръжие Пакистан отдавна се гледат един на друг с подозрение относно атаките на екстремисти.

Атаките също така повишиха заплахата от разпространение на насилието в Близкия Изток, който вече е арена на войната между Израел и ХАМАС в Ивицата Газа. Иран също организира въздушни удари късно в понеделник в Ирак и Сирия в отговор на самоубийствен атентат, в резултат от който загинаха над 90 души по-рано този месец. Ирак отзова посланика си от Иран за консултации.

Министерството на външните работи на Пакистан описа атаката им като "поредица от силно координирани и конкретно насочени прецизни военни удари“.

"Действието тази сутрин беше предприето в светлината на достоверни разузнавателни данни за предстоящи широкомащабни терористични дейности“, се казва в изявление на външното министерство. "Това действие е проява на непоколебимата решимост на Пакистан да защити и защитава националната си сигурност срещу всички заплахи“.

Няколко бунтовнически групи действат в Иран и Пакистан, включително сунитската сепаратистка група Джаиш ал-Адл, която бе ударена от Техеран. Всички те имат обща цел за независим Балучистан за етническите белучистанци в области в Афганистан, Иран и Пакистан.

Пакистанската провинция Балучистан, както и съседните на Иран провинции Систан и Балучистан, са изправени пред бунтове на ниско ниво от националистите повече от две десетилетия.