Пакетите от военна помощ на САЩ за украинските въоръжени сили са били по-малки през последните месеци, тъй като запасите от оръжия и оборудване на Пентагона са се съкратили, съобщава CNN.

"Говорим за резервите, които имаме, какво искат (украинците) и дали можем да удовлетворим тези искания с това, което имаме сега“, цитира агенцията думите на един от официалните лица.

Попълването също е проблем, пише CNN. По-рано беше отбелязано, че Съединените щати увеличават производството на оръжия, по-специално 155-мм боеприпаси и зенитно-ракетни системи Patriot.

Тези оръжия са предназначени както за доставка в Киев, така и за попълване на американските резерви. "Но това е многогодишен процес, който няма да може бързо да отговори на нарастващото търсене“, се казва в материала.

Преди началото на войната в Украйна Съединените щати произвеждаха приблизително 15 хиляди 155-мм артилерийски снаряда всеки месец.

С откриването на нови фабрики и производствени линии тази цифра се увеличи до 40 000 снаряда, но на Пентагона все пак ще му трябва повече от година, за да постигне целта си да произвежда 100 000 снаряда на месец.

CNN припомня, че през април Пентагонът обяви доставката на оръжия и оборудване на стойност до 1 милиард долара директно от американските складове в Украйна. Това се случи, след като Конгресът прие допълнителен финансов пакет.

Оттогава обаче нито един нов пакет от военна помощ не е струвал повече от 400 милиона долара, а повечето са стрували между 125 и 250 милиона долара.