Германия ще отпусне пакет от военна помощ в размер на 1,4 милиарда евро в подкрепа на усилията на Украйна в областта на отбраната. Това е обявил канцлерът Олаф Шолц на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски, предава УНИАН.

"До края на годината ще предоставим на Украйна още един пакет на стойност 1,4 млрд. евро с подкрепата на нашите партньори от Белгия, Дания и Норвегия", е подчертал Шолц.

По-специално този пакет ще включва оборудване за противовъздушна отбрана Iris-T, Skynex, зенитни системи Gepard, самоходни артилерийски установки, бронирани машини, бойни дронове, радари и боеприпаси.

"И през следващата година ще продължим да оказваме военна подкрепа на Украйна - вече сме предвидили 4 млрд. евро в бюджета си. Това е пряка двустранна военна помощ", е заявил Шолц.

Германският канцлер е посочил също така, че страните от Г-7 предоставят на Украйна допълнителен заем от 50 млрд. евро през тази година в съответствие с решението на срещата на върха на Г-7 в Пулия.

Освен това, както е отбелязал Шолц, Германия вече е предоставила на Украйна нов цялостен пакет военна помощ на стойност 600 млн. евро. Тази помощ включва петата система за противовъздушна отбрана Iris-T SLM, БМП, танкове, гаубици, боеприпаси и безпилотни летателни апарати.

Шолц е заявил, че предоставянето на военна помощ на Украйна продължава, а системите за противовъздушна отбрана остават централен елемент.

"Наскоро предоставихме допълнителни 170 млн. евро за бързо отстраняване на най-тежките аварии и възстановяване на топло- и електроснабдяването“, е допълнил Шолц.

Канцлерът е уверил, че Украйна може да разчита на подкрепа.

"Това е ясен сигнал към Путин: играта с времето няма да донесе нищо! Ние ще продължим да подкрепяме Украйна и в бъдеще", е подчертал Шолц.