Президентът на Румъния Клаус Йоханис си изгради блестяща международна репутация като шампион на демокрацията, но тя избледнява в страната му, където критиците го обвиняват, че е издигнал на власт правителство, което "развъжда корупция“, пише изданието POLITICO в европейската си редакция.

Само преди няколко месеца Йоханис получи престижната награда "Карл Велики“, присъждана в германския град Аахен за изключителни заслуги към европейското единство – чест, с която в миналото са удостоявани исторически личности, включително Уинстън Чърчил, Вацлав Хавел и папа Йоан Павел II.

Награждаващите похвалиха Йоханис, който ще се присъедини към колегите си от ЕС на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел тази седмица, за "въплъщаване на нашите споделени европейски ценности, нашия ангажимент за поддържане на европейското върховенство на закона и нашата обща визия за европейско бъдеще“. Те го описаха като "непоколебим“ в проевропейския курс и похвалиха ангажираността му с усилията за борба с корупцията и разделението на властите.

Но румънски продемократични активисти, борци за борба с корупцията, учени и други, които някога гледаха на Йоханис като на символ на надеждата, се обърнаха срещу него заради новото правителство, съставено от двете най-големи партии в парламента, Социалдемократическата и Националната либерална.

Докато партиите номинално принадлежат съответно към лявоцентристкия и дясноцентристкия лагер на Европа, техните опоненти са най-загрижени, че ще си поделят плячката на властта и ще оттеглят усилията за борба с корупцията, която тегне над Румъния от края на комунистическото управление.

Разочарованието от новото правителство, което встъпи в длъжност миналия месец, може да има тежки последици, предупреждават анализатори. То рискува да подхрани недоверие в политическата власт, ключов двигател за ниския процент на ваксинация срещу коронавирус в Румъния. Освен това може да засили крайната десница, настроена срещу ваксините, която набра сила през последните години. А отстъплението от върховенството на закона може да застраши достъпа до фондовете на ЕС.

Въпреки че новата коалиция беше договорена между самите две партии, запознати казват, че Йоханис е изиграл ключова роля за нейното осъществяване в опита си да сложи край на месеци на политическа криза и парализа на властта в Букурещ.

Това предизвика гняв сред много предишни поддръжници на президента, бивш кмет на град Сибиу, който спечели първи мандат като държавен глава през 2014 г. с кампания за борба с корупцията и укрепване на съдебната независимост. Йоханис бе преизбран с лекота през 2019 г.

"Йоханис е политическият автор на тази ситуация. Той не прилича на политика, който беше през първия си мандат“, казва Кристиан Пирвулеску, политолог и декан в Националното училище за политически изследвания и публична администрация в Букурещ.

Местни и международни неправителствени организации и видни интелектуалци заклеймиха новата коалиция като "най-безсрамното предателство на народния вот след 1990 г.“.

Превод и редакция: Тереза Герова